• Головна
  • Коньяк: особливості ароматного напою
Новини компаній
15:45, 12 липня 2022 р.

Коньяк: особливості ароматного напою

Новини компаній

Коньяк – дуже популярний міцний напій у всьому світі. З 2017 по 2018 рік було навіть встановлено рекорд із продажу коньяку у світі – понад 200 мільйонів пляшок напою. Популярність цього виду алкоголю пов'язана з особливою технікою приготування та унікальним смаком. Але, як і всі популярні напої, коньяк треба обирати з розумом.

Коньяк: особливості ароматного напою, фото-1

В деяких країнах, в тому числі в Україні, під цією назвою вам можуть продати бренд різної витримки та якості. Так, ці напої дуже схожі. Можна навіть сказати, що коньяк – це різновид бренді. І все ж таки, якщо ви хочете смакувати справжній коньяк, є сенс розібратися в його особливостях.

Технологія

Виготовлення справжнього коньяку відбувається у Франції, в області з однойменною назвою Коньяк. Якість отриманого алкоголю залежить від 6 основних етапів:

  • Вибір білого винограду. Найчастіший сорт – Уньї Блан", рідше використовуються Монтиль, Коломбар або Семійон.
  • Віджимання соку. Для цього використовують пневматичний прес. Особливості технології регулюються на законодавчому рівні.
  • Ферментація. Триває приблизно 10-16 днів, потім відбирають відповідні вина (з 9% алкоголю).
  • Перша дистиляція. На цьому етапі отримують «сирий» варіант напою.
  • Друга дистиляція. Виконується очистка та отримується справжній коньячний спирт.
  • Витримка. Традиційно коньяк поміщають у бочки, зроблені з дубу. Там він знаходиться від 2 до 80 років. Більше тривалий термін витримки не змінює смакові якості і дає нові смакові ноти.

Тільки після витримки напій розливають в пляшки та відправляють у продаж.

Як обирати коньяк

Існує вікова класифікація коньяку, створена Бюро коньяку у Франції:

  • V.S. - Very Special. 2 роки витримки.
  • Superior. 3 роки.
  • V.S.O.P. - Very Superior Old Pale. 4 роки.
  • V.V.S.O.P. - Very Very Superior Old Pale. 5 років.
  • X.O. - Extra Old, від 6 років і більше.

Саме на ці позначки треба звертати особливу увагу при виборі напою. Також обов’язково перевірте, що пляшка коньяку була виготовлена саме у Франції. Для цього можна просто запросити відповідні документи в продавця.

В Україні часто можна побачити в продажу коньяк вірменський. Насправді, ця назва дещо неправильна. Десь 100 років тому французи дійсно настільки були здивовані якістю та смаком вірменського бренді, що дозволили їм називати напій коньяком. Але після деяких змін в законодавстві Франції цей дозвіл перестав бути дійсним. Вірменські коньяки, які в Європі називають бренді, дуже смачні. Але справжнім коньяком їх називати не зовсім правильно.

Коньяк: особливості ароматного напою, фото-2

Цікаві факти та особливості

  • 80% виробництва займають три коньячні будинки – Hennessy, Remy Martin та Martell.
  • Традиційно, французи поєднують коньяк із шоколадом, кавою чи сигарою.
  • Колір залежить від часу витримки. Чим довше – тим темніше.
  • Для людей без серцево-судинних захворювань цей алкогольний напій корисний у невеликих кількостях.
  • Коньяк – улюблений алкогольний напій британського прем'єр-міністра Вінстона Черчілля.
  • У французькому законодавстві існують регламенти щодо коньяку. Встановлюються дозволені сорти винограду, технології та традиції виготовлення, території виробництва коньяку.
  • За етикетом, коньяк п'ють із кулястого келиха, який звужений догори – сніфер, ємністю близько 210 мілілітрів.

Купувати якісний коньяк найкраще в спеціалізованих бутіках та вінмаркетах. В супермаркетах вибір напоїв не настільки великий та й перевірити оригінальність пляшки зазвичай складніше. Якщо в вас поряд з домом немає гарного вінмаркету, ви завжди можете зайти на сайт магазину Vintage. Тут вас чекає величезний вибір напоїв, безкоштовна доставка по всій Україні та допомога професійних сомельє при виборі напою та правильного меню.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
live comments feed...