• Головна
  • Українці почали вп'ятеро частіше страждати від хвороб щитоподібної залози
08:00, 26 травня 2020 р.

Українці почали вп'ятеро частіше страждати від хвороб щитоподібної залози

фото - ТСН

фото - ТСН

На хвороби щитовидної залози хворіють усі: діти, дорослі, чоловіки, жінки, люди похилого віку і підлітки. Від подібних хвороб убезпечитись повністю не можна, проте варто знати основну інформацію про таку особливу залозу організму людини. Адже, інформований - значить озброєний.

Проте, в Україні за останні 5 років кількість випадків захворювань щитовидної залози збільшилась вп’ятеро разів. У жінок проблеми із гормонами щитовидної залози виникають вдесятеро частіше, ніж у чоловіків. Зокрема, від гіпертиреозу (дифузного токсичного зоба) жінки страждають вдев’ятеро разів частіше, ніж чоловіки, - повідомляє Центр громадського здоров'я.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), серед ендокринних порушень захворювання щитоподібної залози посідають друге місце після цукрового діабету. Патологією щитоподібної залози страждає понад 200 млн людей у світі.

Щитовидна залоза не може працювати без достатньої кількості йоду в організмі, оскільки він є невід’ємним компонентом її гормонів. Основним природним джерелом йоду для людини є продукти тваринного (60%) і рослинного (34%) походження, а також вода і повітря (по 3%). 

80cf650f7faf452fa673f.jpg

80cf650f7faf452fa673f.jpg

За останні роки абсолютний приріст нововиявлених захворювань в економічно розвинених країнах становив 52% серед жінок і 17% серед чоловіків. Збільшується кількість хворих на доброякісні вузлові утворення та злоякісні пухлини.

Продукти харчування, де міститься найбільше йоду:

  • Найбільше йоду є у морепродуктах (концентрація йоду в 1 кг морських водоростей — 800-1000 мкг)
  • Біла риба, овочі (картопля, редиска, часник, буряк, томати, спаржа, зелена цибуля, щавель, шпинат), фрукти (банани, апельсини, лимони, дині, ананаси та хурма), яйця, яловичина та волоські горіхи також містять велику кількість йоду.

В Україні такі норми фізіологічних потреб йоду для:

  • дітей і підлітків 90 — 150 мкг;
  • дорослих чоловіків та жінок — 150 мкг;
  • жінок під час вагітності та у період лактації — 200 мкг.

Дефіцит йоду під час вагітності та грудного вигодовування може мати негативні наслідки для здоров’я дитини.

Дефіцит йоду протягом I триместру вагітності підвищує ризик виникнення вроджених аномалій розвитку нервової системи (порушення формування і дозрівання головного мозку плода). На більш пізніх термінах вагітності є ризик народження дитини з розумовою відсталістю.

Рішення про прийом препаратів із йодом, під час вагітності, необхідно приймати з лікарем.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
live comments feed...